beste vegetarische kookboekenWat zijn nu de beste vegetarische kookboeken voor gevorderden? Op deze vraag proberen wij hier een antwoord te geven.

Met de kookboeken in deze lijst kan je je vegetarische kookkunsten naar een hoger niveau tillen. Ontdek opwindende nieuwe manieren om vegetarisch te koken met unieke combinaties en originele manieren om je eten te presenteren. Vaak zullen de recepten in deze vegetarische kookboeken voor chef koks meer tijd vragen om te bereiden maar het resultaat zal er dan ook naar zijn.

Koken met groenten volgens Yotam Ottolenghi

Als je denkt aan kookboeken voor gevorderde koks dan denk je natuurlijk (ook) aan Yotam Ottolenghi, de Britse chef met Israëlische roots die verschillende restaurants in London heeft. Hij is zelf geen fulltime vegetariër maar houdt van koken met groenten en heeft tal van de bekendste veggie kookboeken geschreven.

Plenty – een aanrader voor de gevorderde kok

Vegetarische kookboek voor gevorderden - Plenty van Yotam OttolenghiMisschien het bekendste vegetarische kookboek van Ottolenghi is volgens ons Plenty.

In Plenty vind je meer dan 100 moderne en soms uitgebreide recepten voor gerechten met groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen. Het klopt dat je soms op zoek moet naar een minder bekend ingrediënt en dat je niet alle kruiden in dit kookboek in de supermarkt zal terugvinden maar dat geldt zeker niet voor alle vegetarische recepten in het boek.

Het kookboek is voor gevorderden dus soms moet je inderdaad ook wat meer tijd in de keuken doorbrengen maar wij garanderen dat wie die moeite doet verrast zal zijn van hoe lekker en vernieuwend je vegetarisch koken. Een feest voor je smaakpalet en voor het oog. Succes gegarandeerd als je gasten te eten hebt.

Plenty is momenteel erg voordelig te verkrijgen voor maar 15 euro zagen wij op de website van bol.com!

Plenty More – ook een vegetarische klassieker

de beste vegetarische kookboeken - Plenty MoreVoor wie Plenty al heeft aangeschaft is er ook zijn opvolger Plenty More dat volgens sommige koks nog beter is dan zijn voorganger Plenty. Of dit klopt kan ieder voor zich uitmaken maar wat vast staat is dat ook dit veggie kookboek een grote aanrader is.

Wat handig is in Plenty More is dat de veggie gerechten zijn gerangschikt naar bereidingsmethode, van gebakken en gegrild tot rauw. Samen met de kleurrijke foto’s en spannende combinaties maakt dat Plenty More tot een onmisbaar boek voor in elke (vegetarische) keuken!

»» koop Plenty More

Een ander ook uitstekend vegetarisch kookboek van Ottolenghi is overigens Flavour met iets makkelijkere recepten volgens ons. Je vindt er meer over op onze pagina voor koks die al een basiskennis vegetarisch koken hebben.

Vegeterranean – culinair, Italiaans én vegetarisch

Vegeterranean - goede vegetarische kookboekenHet vegetarisch kookboek dat we hier onder de aandacht brengen is al een oudje van 2008 maar is echt de moeite. Wat Vegeterranean zo wezenlijk anders maakt zijn de gastronomisch en culinair hoogstaande recepten.

De Italiaanse klassiekers als calzone, ravioli, gnocchi en lasagne worden getransformeerd tot stijlvolle, eigentijdse – en bovenal vegetarische – gerechten, terwijl recepten als Fagottini di Pasta Sfoglia Farcite con Couscous (bladerdeeg envelopjes met couscousvulling) en Cappucini di Asparagi (aspergecappuccino) laten zien hoe inventief en opwindend de vegetarische keuken in de loop der tijd is geworden.

Kortom echte gastronomische topgerechten maak je met dit fraaie kookboek. Moet je eens proberen zouden we zeggen, zeker als je van de Italiaanse keuken houdt (maar dan zonder vlees).

»» koop Vegeterranean

Vegalicious – origineel vegetarisch koken

Vegalicious - vegetarische kookboeken gevorderdenVegalicious van de Amerikaanse Alice Hart is één van de meer bekende vegetarische kookboeken maar wat je toch wel eens hoort is dat de recepten niet altijd zo eenvoudig te maken zijn. Vandaar dat we dit bijzondere kookboek in onze lijst van kookboeken voor gevorderden plaatsen. Je vindt in het boek maar liefst 140 recepten die vegetarisch zijn maar ook vaak melk en room gebruiken. Zoals de flaptekst het zegt: verse ingrediënten, smakelijke gerechten, klassieke én originele recepten, voor alle gelegenheden, van kleine hapjes tot grote diners. Je vindt in het boek ook gerechten van topchefs voor speciale gelegenheden. Eerder high end koken dus maar erg de moeite. Alice Hart is dan ook een culinair auteur die werkt voor sommige prestigieuze Amerikaanse kranten en tijdschriften. In 2022 kwam trouwens Het nieuwe Vegalicious uit, een waardige opvolger van dit klassieke kookboek. Ook zeker eens proberen!

»» koop VegaliciousHet nieuwe Vegalicious

Maar wat als je nu al bekend bent met al de kookboeken in deze lijst? Geen nood. Als je je vegetarische kookkunsten verder wil ontwikkelen kan het een goed idee zijn om ook eens te kijken naar meer ‘exotische’ keukens uit verre regio’s. Hier in het westen hebben wij echt een traditie van koken met vlees maar in andere landen in de wereld is dat vaak minder zo en waren groenten al belangrijker. Kijk hier eens naar vegetarische kookboeken uit andere culturen en landen.