beste vegetarische kookboekenAls je zelf de vegetarische weg op gaat als ouder vind je het misschien een leuk idee dat je kinderen (later) dezelfde keuze maken als het gaat om hun voedingskeuze. Een ideale manier om je kinderen speels de vegetarische keuken te leren kennen is door hen natuurlijk zelf vegetarisch te laten koken (en je kan daarbij uiteraard een beetje helpen).

Daarom vonden wij het een goed idee om op onze site ook aandacht te hebben voor vegetarische kookboeken voor kinderen.

vegetarische kookboeken kinderen

Welke vegetarische kookboeken voor kinderen zijn er nu zoal?

Wel dat valt goed mee. Meer dan je zou verwachten dus misschien. Hier volgt onze selectie van enkele van de leuksten hiervan:

Koken met Karin – Vegetarisch

vegetarische kinderkookboeken - Koken met Karin - VegetarischKoken met Karin – Vegetarisch is een leuk kinderkookboek met 17 heerlijke vegetarische recepten die kinderen zelfstandig kunnen maken. Het telt 48 pagina’s en is lekker stevig uitgegeven om te gebruiken in de keuken. Je bent immers nooit te jong om vegetarisch te leren koken.

Voor de kinderen: Verras je ouders met een heerlijke vegetarische maaltijd. Soep, falafel of loempiaatjes, jij tovert het zó op tafel. Maar pas op: voor je het weet willen ze dat je elke dag kookt!

Dit leuke vegetarische kookboekje voor kinderen is nu erg voordelig te verkrijgen. Het kost momenteel bij nog geen 8 euro. Dus voor die prijs moet je het als ouder of grootouder ook niet laten. Ideaal dus om cadeau te doen aan je kinderen of kleinkinderen.

»» koop Koken met Karin – Vegetarisch

Vega met Shane

vegetarische kookboeken voor kinderen - Vega met ShaneDe ondertitel van dit nieuwste kookboek Vega met Shane van Shane Kluivert (jawel, de zoon van) luidt: 40 stap-voor-staprecepten voor het hele gezin. De bedoeling is dat iedereen het kookboek kan gebruiken om lekker vegetarisch te koken, maar dus zeker ook kinderen. Dat kan al vanaf 8 a 9 jaar schatten wij in. En als een jonge voetballer van FC Barcelona zoals Shane vegetarisch eten voldoende rijke voeding vindt om hard te sporten dan moet dat wel alle jongeren kunnen overtuigen van de voedzaamheid van vegetarisch eten!

Een heel leuk boek dus om wat oudere kinderen wegwijs te maken met bijzonder lekkere vegetarische gerechten, zo’n 40 in totaal dus, van een jonge hippe sporter. Wat dacht je van curry met zoete aardappel bijvoorbeeld. Goed geïllustreerd ook met duidelijke foto’s. Een gegarandeerd succes zouden we zeggen.

Dit mooie vegetarische kookboek voor kinderen is overigens ook goedkoper als e-book te verkrijgen.

»» koop Vega met Shanee-book

Koken met kinderen – Lekker veggie

Vegetarisch kookboek kinderen - Koken met kinderen - Lekker veggie

Nog een interessant kookboek om vegetarisch te koken met (jonge) kinderen is het vrij recente Koken met kinderen – Lekker veggie van de KookHoek uit 2021. het concept is dat kinderen vanaf 4 jaar maar liefst spelenderwijs meer leren over gezonde voeding, gezond koken en voedzame ingrediënten.

De flaptekst zegt het zo: Van ontbijtmuffins tot regenboogwraps, van platbroodpizza tot bosfruitcrumble en van chocoladewafels tot minifrittata’s … Met dit boek steken kinderen én hun ouders, broer, zus, vriend, tante of meester steken hun handen uit de mouwen om samen de lekkerste gerechten te maken. Door de unieke combinatie van verhalen, achtergrondinformatie en recepten leer je niet alleen hoe je gerechten kunt maken, maar ook waar de ingrediënten vandaan komen.

Toch wel een mooi concept dus. uiteraard gaat het om (soms erg) eenvoudige recepten maar ze zijn zeker lekker, én natuurlijk allemaal vegetarisch en lekker.

»» koop Koken met kinderen – Lekker veggie

Het vegetarische kinderkookboek

Het vegetarische kinderkookboek - vegetarisch voor kinderenHet goed genaamde Het vegetarische kinderkookboek bevat 50 meer en minder uitgebreide recepten voor allerlei vegetarische gerechten die kinderen zelf of samen met hun ouders of opa en oma kunnen klaarmaken. Kinderen leren om stap voor stap zowel drankjes, ontbijt of hele maaltijden te bereiden. Alles gezond en vegetarisch natuurlijk.

De recepten zijn eenvoudig te maken en voldoende gevarieerd dus de kinderen kunnen met dit leuke vegetarische kookboek makkelijk aan de slag, vooral omdat alle noodzakelijke stappen bij elk gerecht voldoende duidelijk worden weergegeven.

»» koop Het vegetarische kinderkookboek

Is een vegetarisch dieet voedzaam genoeg voor kinderen?

vegetarisch eten voor kinderen - vegetarische kookboekenVeel ouders stellen zich misschien de vraag of vegetarisch eten voor kinderen wel voldoende voedzaam is. Dat is natuurlijk een begrijpelijke bezorgdheid. Mits de nodige aandacht voor voldoende gevarieerd eten en een voldoende inname van de nodige mineralen, vitaminen, eiwitten en gezonde vetten en koolhydraten is een vegetarische leefwijze voor kinderen zeker haalbaar. Sowieso kan het dan geen kwaad om dit af en toe eens te controleren bij de huisarts en bijvoorbeeld een bloedonderzoek te laten doen.

Het Nederlandse Voedingscentrum heeft hierover een goede pagina gepubliceerd: Kan mijn kind vegetarisch eten? De boodschap daar is echt wel geruststellend. Je kan hier ook iets over lezen op de Vlaamse website van EVA vzw waar men eveneens argumenteert dat kinderen best vegetarisch kunnen eten en gezond zijn.

Het is trouwens een feit dat veel kinderen best wat meer groenten en fruit zouden mogen eten, iets waarvoor in een vegetarisch dieet normaal gezien genoeg aandacht zou moeten zijn.