beste vegetarische kookboekenVegetarisme en koken met groenten is echt wel in. Zelfs mensen die meestal vlees eten beseffen dat vegetarisch eten echt wel gezond is en dat je echt niet elke dag vlees moet eten om gezond te zijn. Vandaar ook dat je meer en meer vegetarische kookboeken hebt van bekende chefs die normaal gezien meestal recepten publiceren voor gerechten met vlees of dierlijke producten.

Als je ziet dat zelfs chefs als Jamie oliver nu ook al een vegetarisch kookboek hebben dan weet je hoe laat het is. Dan is vegetarisch koken echt wel meer en meer mainstream aan het worden, en dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Ook in standaard kookboeken komen puur vegetarische gerechten meer en meer voor, en daar valt voor het milieu en dierenwelzijn nog veel winst te boeken.

Bekende chefs met een vegetarisch kookboek

1. Jamie Oliver met Veg

Veg - het vegetarisch kookboek van Jamie OliverDe nadruk in Veg van Jamie Oliver ligt (zoals wel vaker) op eenvoudige en vrij makkelijk te bereiden gerechten, maar nu dus wel enkel vegetarisch. In zijn kookboek krijg je van Jamie Oliver zo ongeveer 116 lekkere recepten om zelf te gaan koken. En voor wie de kookboeken en kookstijl van Jamie Oliver een beetje kent weet wel ongeveer welke richting het bij veel van de recepten uitgaat. Een vaak eerder ‘italiaanse’ manier van koken met gul gebruik van olijfolie, verse kruiden en geraspte kaas of kaasschilfers. Het is een manier van koken die veel mensen erg lekker vinden maar die soms een beetje ‘rijk’ kan aanvoelen al is dat zonder vlees toch minder het geval. Het is ook de bedoeling dat dingen vrij snel kunnen klaargemaakt worden maar toch mooi gepresenteerd kunnen worden op een bord. Ideaal toch voor veel mensen die af en toe vegetarisch willen gaan koken. De kans is groot dat niemand het vlees mist met dit toegankelijk vegetarisch kookboek.

»» koop Veg van Jamie Oliver

2. Hugh Fearnley-Whittingstall met Veg!

vegetarische kookboeken bekende chefs - Veg!Hugh Fearnley-Whittingstall is bekend van de River Cottage kookboeken en Veg! met groenten in de hoofdrol is zijn bekendste (en volgens sommigen beste) vegetarische kookboek. Groenten staan hierbij echt wel in de picture in allerlei variaties en combinaties en met heel verschillende smaken ook. Babybietjes uit de oven met walnoot-yoghurtdressing, frittata met zomergroenten en geitenkaas, en paddenstoelen-risoniotto, dat klinkt toch allemaal best lekker. Geïnspireerd koken met groenten dus waarbij je op zoek gaat naar de lekkerste smaakcombinaties. met dit kookboek ga je gegarandeerd lekkerder koken met groenten. Ook de opvolger van dit kookboek Heel veel veg! is trouwens erg de moeite.

»» koop Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

3. Jeroen Meus met Groentekost

vegetarisch kookboek Jeroen Meus GroentekostOf Jeroen Meus nu echt een bekende chef is daar valt misschien over te disuteren maar in Vlaanderen is hij natuurlijk wel super bekend. Daarbij kookt hij meestal met vlees en dierlijke producten en maar af en toe vegetarisch, al gebeurt dat meer en meer. In zijn nieuwe vegetarische kookboek Groentekost van dit jaar (2022) bundelt hij 100 van zijn lekkerste vegetarische recepten. Dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen. Wij vermoeden dat de meeste fans van Jeroen Meus geen vegetariër zijn maar hopelijk worden ze hierdoor gemotiveerd om toch geregeld veggie te eten.

Ben je al vegetariër dan kan dit kookboek toch een aanrader zijn. Jeroen Meus staat bekend om de volle smaak van zijn (warme) gerechten en dat heb je ook bij zijn vegetarische recepten. Dit is hoe een ‘Vlaamse’ vegetarische keuken er uit zou kunnen zien. Vegetarisch van bij ons met vaak groenten van bij ons. Het kan niet beter. Groenten zijn in onze traditionele gerechten trouwens altijd super belangrijk geweest. Wij zeggen dit alles niet vanuit een of andere ‘nationalistische’ tendens maar gewoon omdat koken met ‘lokale’ producten beter is dan te koken met groenten en fruit die van verder komen. Ook dat is beter voor milieu, klimaat én ook onze lokale boeren. Daarom vinden wij dit nieuwe kookboek zeker een aanrader.

»» koop Groentekost

De allerbekendste vegetarische chef is natuurlijk de Brit Yotam Ottolenghi. Maar zijn vegetarische kookboeken vind in onze sectie vegetarische kookboeken gevorderden., dus die kan je daar gaan bekijken.