Beginnen met vegetarisch koken betekent vaak gewoon een of meerdere keren per week veggie eten op tafel zetten. Je begint vaak met een groenteburger in plaats van vlees maar al snel zet je graag toch een iets meer volledige maaltijd op tafel. Daarbij kunnen deze eenvoudige vegetarische kookboeken je helpen. In een handomdraai zet je met deze kookboeken een lekkere vegetarische maaltijd op tafel die lekker smaakt en waarvan de hele familie kan genieten.
Wat zijn nu de beste vegetarische kookboeken voor beginners?
Bij mensen die beginnen vegetarisch koken helpt het vaak dat ze iets bereiden aan de hand van een kok of kookboekenserie die ze al kennen. Vandaar onze eerste keuze hier aan vegetarische kookboeken.
Vegetarisch koken met Lekker & Simpel
In de reeks Lekker & Simpel van de recepten- en kookblog lekkerensimpel.com heb je ook, hoe raad je het, een kookboek genaamd Lekker & simpel Vegetarisch. Met maar liefst 150 vegetarische recepten deze keer. Zoals de naam het al aangeeft gaat het om gerechten die je eenvoudig zelf kan gaan klaarmaken en met eenvoudige ingrediënten en kruiden die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Het gaat om een combinatie van eenvoudige veggie recepten voor salades, ovengerechten, volledige maaltijden, desserten, soepen en nog veel meer.
Sommige van de recepten zijn eerder voor bijgerechten, andere zoals gezegd zijn complete afgeronde vegetarische maaltijden die geschikt zijn voor een breed publiek door hun mooie combinatie van smaken en kleuren (want het oog wil ook wat natuurlijk). Ook voor de kinderen vind je hier vast recepten die hen zullen smaken.
Ideaal dus voor de beginnende hobbykok die ook eens vegetarisch wil gaan koken en die deze kookboekenreeks al kent. En wie weet: je begint misschien met één keer vegetarisch koken per week maar al snel wordt dat (hopelijk) een paar keer. Op den duur zal je dan gaan uitkijken naar nog meer veggie kookboeken. Keuze genoeg daarvoor op deze site.
»» koop Lekker & simpel Vegetarisch
Vegetarisch koken met Karin Luiten
Nieuw uitgekomen in 2022 is het handige basiskookboek voor de Vegetarische keuken Vega zónder pakjes & zakjes van de bekende auteur en kok Karin Luiten. En de reacties van mensen die dit nieuwe kookboek hebben gekocht zijn wel erg positief valt op.
Het concept wordt erg duidelijk gemaakt door de ondertitel van het boek: 115 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag. En allerlei ingrediënten komen aan bod: linzen, aardappelen, allerlei gezonde groenten, makkelijk beschikbare kruiden, rijst, noedels, pasta … en met dit alles maak je op een makkelijke manier erg lekkere en voedzame vegetarische maaltijden. Wat komt er allemaal aan bod: soepen, pasta’s, maaltijdsalades, hartige taarten, ovenschotels. Een erg volledig kookboek dus waarmee je lang aan de slag kan. Een echte aanrader voor de beginnende vegetariër.
Niet alleen aanhangers van Karin Luiten kunnen dus met dit boek aan de slag maar iedereen die wil beginnen met vegetarisch koken. En zelfs meer ervaren veggie koks gaan in dit leuke kookboek nog inspiratie opdoen.
»» koop Vega zónder pakjes & zakjes
Karin heeft overigens ook een nieuw vegetarisch kookboek voor kinderen. Daarover vind je meer op onze pagina vegetarisch koken met kids.
Little Green Kitchen
Een ander kookboek dat erg geschikt is is het vegetarisch kookboek Little Green Kitchen. De ‘little’ in de naam wijst er op dat de gerechten eenvoudig te bereiden zijn voor het hele gezin. Er staat meteen ook bij hoe de kids kunnen helpen bij het koken. Je vindt ook tips voor een vegetarisch ontbijt, een snack tussendoor, en zelfs voor een echte feestmaaltijd.
De recepten zijn toch voldoende gevarieerd en je hebt er zo voor gerechten als tofu-cashew-masala en quesadillas met portobello en avocado. Of wat dacht je van courgette pannenkoeken? Toch wel bijzonder dus. Als je wil beginnen met vegetarisch koken vind je in dit veggie kookboek dus genoeg eenvoudige ideeën om klaar te maken voor het hele gezin.
Een echte aanrader dit kookboek voor iedereen die wil beginnen met vegetarisch koken en die het hele gezin wil meekrijgen!
Wat je allemaal kan met groenten: Het grote groenteboek
De Britse Alice Hart staat bekend om haar wat ‘moeilijkere’ vegetarische kookboeken zoals Vegalicious dat een echte klassieker is binnen de vegetarische keuken maar dat niet echt geschikt is voor beginnende koks. In 2022 verscheen haar groenten kookboek Het grote groenteboek en dat is dan weer wel interessant voor beginnende vegetariërs. Want daar krijg je vaak de opmerking hoe je in godsnaam kan koken met ‘enkel’ groenten. Nu, wat je allemaal kan bereiken met enkel groenten laat Alice Hart in dit fijne kookboek zien. Hoe een bepaalde groente bijvoorbeeld heel anders smaakt naar gelang de bereiding (bijvoorbeeld in de oven). En hoe je groenten oneindig kan combineren. En dan heb je natuurlijk nog kruiden die smaken nog meer accentueren. En zo gaat het nog verder. Ook vragen over de vitamine rijkdom en dergelijke komen aan bod. Met dit kookboek maak je gegarandeerd een enorme stap in je gebruik van groenten in maaltijden.
Een echte hulp voor beginners: 28 dagen vega
Sommigen onder ons willen misschien een échte steun om de switch naar vegetarisch leven makkelijker te maken. Voor hen is er het nieuwe veggie kookboek van 2022 voor starters, namelijk 28 dagen vega. In dit kookboek voor beginnende vegetariërs volg je een helemaal vooraf uitgestippeld plan van weekmenu’s om zo je eerste 4 weken als vegetariër vlot te laten verlopen. Je krijgt zo ideeën voor ’s morgen, ’s middags en in de avond. Alles erg lekker en zeker voedzaam en gezond vegetarisch.
Na uitleg over de positieve impact van een vegetarisch dieet op de planeet en je lichaam, volgen tips over hoe je de gezonde voedingsstoffen uit vegetarisch eten binnen kunt krijgen. De gevarieerde vleesvervangers in 28 dagen vega laten bijvoorbeeld zien dat je gehakt prima kunt vervangen door linzen. Daarnaast zit dit veggie kookboek bomvol handige basisrecepten voor dressings, spreads, bijgerechten en toppings, waarmee je vegetarisch eten naar een hoger niveau kunt tillen.
Heb je toch al wat meer ervaring met vegetarisch koken? Kijk dan naar onze basis kookboeken vegetarisme. Je kan trouwens ook een vegetarische barbecue houden als vegetariër. Kijk hier voor tips bij onze beste vegetarische kookboeken barbecue.
Nog enkele tips voor beginnende vegetariërs
Ten eerste: het is belangrijk om je toch een beetje bij te scholen over vegetarisme in het algemeen en gezond eten in het bijzonder. Je hebt best een basis idee van welke voedingsstoffen belangrijk zijn in een gevarieerd dieet en waar vegetariërs best opletten om voldoende nutriënten binnen te krijgen.
Ten tweede: het kan een goed idee zijn om niet meteen volledig over te stappen naar een 100% vegetarisch dieet. Als je het op het gemak doet heb je de tijd om voldoende inspiratie op te doen voor gevarieerde gerechten en manieren van koken. In het begin kan het geen kwaad om als eerste stap gewoon het vlees te vervangen in je favoriete gerechten. Daarna kan je stap voor stap gevarieerder gaan koken en wat meer experimenteren. Zeker als je met het gezin wil overstappen is dit een goed idee.
Ten derde: kijk eens over er geen vegetariërs zitten in je vriendenkring. Zij kunnen je helpen met de overstap.
Ten vierde: heb aandacht voor eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om je goed te voelen. Je hebt ze uiteraard in eieren maar er zijn nog veel goede bronnen van gezonde eiwitten: volkoren brood en andere volkoren producten als seitan en blé. Tofu. Havermout. Kaas en melk. Quinoa. En de lijst gaat verder en verder. De Vegetariërsbond heeft hier nog nuttige info over. Bonen zijn overigens ook een aanrader binnen een vegetarisch dieet; dus daar kan je ook best mee experimenteren.